image002 2

Tiwánee van der Horst

3D schilderen

-

Niet 3D printen maar 3D schilderen. Niet digitaal maar analoog!

Tiwánee van der Horst werkt met een analoge 3D schildertechniek die ze zelf heeft ontwikkeld. Met intuïtieve bewegingen creëert ze sculpturen van gerecycled plastic en werkt ze naar architectonische objecten toe.

Een 3D printer volgt een digitaal model en print het object nauwkeurig in laagjes. Tiwánee wil juist het vloeibare karakter van gesmolten plastic benutten, een eigenschap die we kunnen vergelijken met die van verf. Geïnspireerd door de bewegingen van schilders (wilde gebaren bij actionpainters of detailwerk bij pointillisten), vervaagt ze de grenzen tussen bouwtekening en schilderkunst en toont hiermee het belang van fysieke handelingen aan. Haar machine laat ruimte voor zowel experiment als voor mislukking. De gebruiker gaat de interactie met het materiaal aan en moet de uitkomst accepteren: een lijn kan niet eenvoudigweg weer digitaal worden uitgeveegd als bij een tekening op de computer, maar vormt een fysiek object.

Benieuwd hoe dat er in het echt uit ziet? Tijdens Fabcity laat ze haar werkwijze zien en kun je zelf een 3D schilderij maken!